Baltymai - tai pagrindinė žmogaus kūno egzistavimo medžiaga, jų sintezė koreliuojama su sveikata. Augalinės ir gyvulinės kilmės baltymai savyje turi skirtingą aminorūgsčių kiekį ir tai turi įtakos žmogaus baltymų sintezei. Van Vliet, Burd & Loon (2015) atliktas tyrimas įvertino skirtingos baltymų kilmės anabolinį atsaką ( raumenų augimo efektą)., Pav.1. Anabolinis atsakas – tai efektas, kurio pagalba aktyvuojama baltymų sintezė.
Nustatyta, kad augalinės kilmės baltymai turi mažesnes nei gyvūniniai baltymai anabolinias savybes. Augalinių baltymų anabolinėms savybėms sustiprinti gali būti taikomos įvairios strategijos.
Baltymų anabolinio efekto didinimo strategijos:
1) augalinių baltymų sustiprinimas aminorūgštimis: metioninu, lizinu ir (arba) leucinu;
2) selektyvus augalinių baltymų papildymas aminorūgštimis, jų balanso optimizavimui;
3) didesnio kiekio augalinių baltymų vartojimas.
Svarbu, kad EAA paros norma atitiktų žmogaus poreikiams, be to didelę įtaką turi baltymų įsisavinimo procesas (darnus virškinimo sistemos darbas).
EAA - (anglų k. essiantials amino acids) – tai nepakeičiamos arba tiesiog esminės amino rūgštys.
Pav.1Įvairių baltymų šaltinių EAA koncentracijos. Skiriami augaliniai ir gyvūniniai baltymų šaltiniai. Žmogaus raumenys pateikiami kaip atskaitos standartas. Brūkšninė linija rodo EAA koncentraciją išrūgų baltymuose. Šioje eilutėje pateikiamas baltymų šaltinio, kurio gausiausia EAA (ty išrūgos), palyginimas su įvairiais kitais baltymų šaltiniais. EAA, nepakeičiama aminorūgštis.Van Vliet et al. (2015).
Šaltinis:
Van Vliet, Stephan & Burd, Nicholas & Loon, Luc. (2015). The Skeletal Muscle Anabolic Response to Plant- versus Animal-Based Protein Consumption. The Journal of nutrition. 145. 10.3945/jn.114.204305